Hoşgeldin Mac!

Biriktirdiklerinizi paylaşın
1 Eylül 2012
Tek DVD ile beş farklı Windows 7 kurulumu yapmak
29 Ocak 2013
Tümünü göster

Hoşgeldin Mac!

‘Hiç virüs bulaşmıyormuş’ diye başlar ‘ama çok pahalı’ diye devam eder Mac’lı sohbetler. Apple’ın bilgisayar dünyasına kazandırdığı bu işletim sistemi ve dolayısıyla da Mac bilgisayarlar hakkında en çok akılda kalan iki konu budur. Oysaki ikisinin arasında bahsedilmesi gereken o kadar çok detay vardır ki…

Bu yazımızdan itibaren öncelikle MacOS işletim sistemini tanımaya, ardından da bu işletim sisteminin bizlere sunmuş olduğu avantajları paylaşıp, her bir yazımızda işlerimizi kolaylaştıracak ipuçları vermeye çalışacağız. Size en uygun Apple bilgisayarın hangisi olduğunun kararını elbette ki siz vereceksiniz. Diğer taraftan bir Mac bilgisayar ile MasOS X işletim sisteminin birbirinden ayrılmaz bir ikilı olduğunu da unutmamak gerekir.

Hoşgeldin Mac,

Hayır hayır, Mac’in tarihçesinden bahsetmeyeceğiz. Öncelikle işletim sisteminin, yani ‘MacOS X’in genel özelliklerini, alışık olduğumuz işletim sistemiyle karşılaştırıp neler yapıp neler yapamayacağınızı anlatacağız iki küçük örnekle.

En büyük soru işaretimiz olan ‘alışkanlılarla’ başlayalım:

MacOS X işletim sistemiyle, günlük hayatta elinizin altında olan tüm uygulamaların Mac versiyonlarını veya muadillerini kullanabilirsiniz. Örneğin Microsoft Office uygulamalarıyla oluşturmuş olduğunuz Word, Excel ve Powerpoint dökümanlarını Mac bilgisayarınız ile aynı kullanıcı deneyimiyle düzenlemeye devam edebilirsiniz. Eğer bilgisayarınızda daha çok internet ve e-posta kullanıyorsanız hiçbir deneyim farkı yaşatmayan Safari ve Mail uygulamaları size eşlik edecektir.

Bir Mac bilgisayarın masaüstü görüntüsü

Kedi ailesinden gelen kod isimleri ile birbirinden ayrılan MacOS işletim sisteminin son sürümü olan MacOS X Lion, (Daha önceki sürümler Çita, Puma, Jaguar, Panter, Kaplan, Leopar, Kar Leoparı ve son olarak ta Aslan) kullanıcı dostu bir arayüze sahip olmakla birlikte, kullanması ve öğrenmesi kolay, ihtiyacınız olan pek çok uygulamayı bünyesinde barındırıyor.

Bu uygulamalardan önce bundan sonra sık sık bahsedeceğimiz özellikleri ile temel Mac terimlerine göz atalım.

Masaüstü (Desktop)
Masaüstü, dosya ve kalsörlerinizi bulundurduğunuz, aslında çok ta yabancı olmadığınız, üst kısmında Menü Çubuğu, alt kısmında da Dock’un bulunduğu çalışma alanınız.

 

Finder

Finder, Mac’inizdeki herşeyi kolaylıkla bulabileceğiniz ve tüm dosyalarınızı bir pencerede görmenizi sağlayan en temel yardımcınız.

 

Dock

Masaüstünün alt bölümündeki Dock üzerinde sık kullandığınız uygulamaların kısayollarını ve o an açık olan progamların simgelerini görürsünüz.

Menü Çubuğu

Ekranın en üstünde bulunan ve açık olan uygulamaya göre içeriği değişen Menü Çubuğunun sağ tarafında kablosuz bağlantılara, saate ve diğer sistem değişkenlerine kolay ulaşabileceğiniz kısa yollar bulunmaktadır.

Spotlight

 

 

Mac’inizde aradığınız herşeyi kolaylıkla bulmanızı sağlayacak, yeri geldiğinde dört işlemi basitçe yapabileceğiniz bir hesap makinesi olarak ta kullanabileceğiniz bir numaralı yardımcınız.

Başlangıç seviyesinden ileri seviyeye doğru beraber ilerleyeceğimiz bu keyifli yolculuğa hoş geldiniz…