Cosa Akıllı Kombi Kiti -1-

Time Machine ve Yedekleme Diski
Time Machine ve Yedekleme Diski
9 Ekim 2013
Güvenlik Duvarı (FireWall) Ne Kadar Gerekli?
3 Ocak 2015
Tümünü göster

Cosa Akıllı Kombi Kiti -1-

eca_kombiKış aylarının gelmesiyle beraber evimizin ısısını uygun hale getirebilmek için pek çoğumuz kombi kullanıyoruz. Özellikle benim gibi hem eşi hem kendisi çalışan ve çocuklu aileler evin ısısını belli bir aralıkta tutmak için çeşitli yöntemler deniyorlar.

Kombinin tüm gün aynı seviye yanması, gün içerisinde evde kimse yokken çalışması doğalgaz faturasına gereksiz bir yük bindiriyor. Bu sorunu aşmak için sabah evden çıkan son kişinin kombiyi minimum seviyeye indirmesi, akşam da eve ilk gelen kişinin normal seviyeye çıkarması teoride kolay gibi görünsede, evden çıkarken seviyeyi düşürmeyi unutmak, akşam eve gelindiğinde ise seviyeyi yükseltip evin ısısının normal seviyeye ulaşmasını beklemek (ki o zamana kadar uyku saati gelmiş oluyor) tüm bu teoriyi altüst ediyor.

İşte tüm bu sorunlara en kolay ve belki de tek çözüm, kombiye bağlanabilen bir programlanabilir oda termostatı alıp takmak. Özellikle programlanabilir diyorum, çünkü ısıyı belli bir seviyede sabit tutmaya yarayan klasik termostatların evde kimse yokken bu ısıyı daha sonra otomatik olarak yükseltebilme özelliği olmuyor. Dolayısıyla doğalgaz faturanıza etkisi minimum seviyede kalıyor.

Piyasada pek çok kombi markasının farklı özelliklerde oda termostatları var. Kablolu, kablosuz, programlanabilir, aç/kapa özellikleri olan tüm bu termostatlar, odanız ayarlamış olduğunuz ısıya geldiğinde kombinin çalışmasını durdurup gereksiz doğalgaz tüketiminin önüne geçiyor.

Oda termostatlarını kullanabilmek için öncelikle kombinizin bir termostat girişi olması gerekiyor ki son dönemlerde çıkan pek çok kombinin standart bir termostat girişi bulunuyor. Kombinizin bu özelliği olup olmadığını öğrenmek için kullanım kılavuzuna veya kombiyi aldığınız firmanın web sitesine bakmanız yeterli olacaktır.

Kombi üreticileri, oda termostatı almak istediğinizde mutlaka kendi markalarına ait olan termostatları kullanmanızı önermektedir. Aslında tüm termostatlar aynı mantık ile çalışmasına karşın, bu talep tamamen ticari temellere dayanabilmektedir.

Piyasada bulunan pek çok oda termostatı, pek çok kombi markası ile sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.

Termostat Tipleri

eca_termostatAç/Kapa termostatlar, ayarlamış olduğunuz ısı derecesine göre kombinizin çalışıp, durmasını sağlıyor.

Programlanabilir termostatlar, İstediğiniz gün ve istediğiniz saatte kombinizin istediğiniz ısıda çalışıp, durmasını sağlıyor.

Kablolu/Kablosuz termostatlar, yukarıdaki iki tip termostatların türevleri olup, termostat kontrol üntesinin kombi ile olan bağlantısını göstermektedir.

Kablolu modellerde, kontrol ünitesi ile kombi arasında bir kablo çekilmesi gerekmektedir. Eğer kontrol ünitesinin sürekli elinizin altında veya kolay ulaşılabilir bir yerde olmasını istiyorsanız, kablolama işlemi biraz can sıkıcı sonuçlar doğurabilir.

Kablosuz modellerde ise kontrol ünitesi ile kombi arasında bir kablo çekmek yerine, kablosuz termostatın alıcı ünitesini kombiye yakın bir yere monte edebilir, kontrol üntesini de evde istediğiniz odaya monte edebilirsiniz.

Programlanabilir olmalı ama hangisi?

Termostat seçimi yaparken,  yazının girişinde de bahsettiğim gibi evde kimsenin olmadığı zamanlarda kombinin kapalı kalması (ya da sıcaklığın daha sonra kolayca istenilen seviyeye çıkarılabilecek kadar düşürülmesi) ve belli bir saatten sonra da normal ısıya yükselmesi için programlanabilir bir termostata eğilimim daha da arttı.

Google sağolsun, yaptığım aramalardan yola çıkarak dolaştığım bir web sitesinde Cosa Akıllı Kombi Kiti ile karşılaştım. Aklımdaki tüm soruların cevaplarının yanında, programlanabilme özelliğine artı olarak, internet üzerinden ve akıllı telefonlarla kontrol edebilmek, hatta lokasyon tabanlı kontrol özelliği ile kombiyi açıp/kapamak mümkün olabiliyor. Üstelik tüm bu teknolojinin arkasında bir Türk ekibinin olması cabası. Bravo Cosa…

Cosa Akıllı Kombi Kiti ile ilgili detaylı inceleme ve deneyimlerimi ikinci yazımda paylaşacağım :)