Apple HomeKit Hayatımıza Neler Getirecek

Güvenlik Duvarı (FireWall) Ne Kadar Gerekli?
3 Ocak 2015
IT yatırımı yapmaktan neden çekiniyoruz?
IT yatırımı yapmaktan neden çekiniyoruz?
24 Haziran 2015
Tümünü göster

Apple HomeKit Hayatımıza Neler Getirecek

Apple HomeKit

Apple HomeKit

iOS8 güncellemesinin ardından, pek çok sunum ve haberde HomeKit terimini duymaya başladık. iOS8 ve HomeKit, “Nesnelerin İnterneti (IoT)”ni ve ev otomasyon sistemlerini iOS8’e getiriyor. Peki ama Apple HomeKit Hayatımıza Neler Getirecek?

Geçtiğimiz yıl Haziran ayında gerçekleştirilen WWDC’de Tim Cook tarafından lanse edilen ve yakın bir zamanda herkes tarafından kullanılması planlanan HomeKit ile geliştiriciler ev için üretecekleri sistemleri iPhone ve iPad’lerle kolay bir şekilde kontrol edebilecekler. HomeKit sayesinde ısıtma, aydınlatma ve güvenlik gibi pek çok sistem iPhone veya iPad üzerindeki özel bir uygulama sayesinde kontrol edilebilecek.

Bu uygulama sayesinde farklı cihazları gruplandırarak aynı anda çalışmasını da sağlayabileceksiniz. “Odalar”, “alanlar” veya “sahneler” şeklinde yapabileceğiniz gruplandırmalar sayesinde, tek bir odada bulunan TV ve aydınlatma ünitesi gibi cihazları tek bir komut ile kapatabilecek veya açabileceksiniz.

Daha önce Nesnelerin Interneti (IoT) terimini duymuşsanız aslında bu işlemleri yapabilen ve tek başına çalışabilen pek çok cihazın halihazırda varlığından da haberdarsınız demektir. HomeKit sayesinde IoT cihazlarını tek bir merkezden iPhone veya iPad üzerinden yönetebilmek mümkün olacak. Hatta söylenenlere göre tüm bu cihazları Siri ile sesli olarak yönetmek de mümkün olabilecek. (Yeni iOS8 betalarından anladığımız kadarıyla Siri, iOS 8.3 ile artık Türkçe anlayıp konuşabilecek) Yine söylentilere göre Siri’nin tüm bunları yapabilmesi için merkezde AppleTV’nin olması gerekecek.

HomeKit ne zaman gelecek?
Apple, HomeKit’i Haziran 2014’teki WWDC’de duyurmuştu. O tarihten bugüne henüz net bir lansman tarihi açıklamadı. Ancak HomeKit’in anons edildiği tarihten itibaren pek çok donanım üreticisi HomeKit ile çalışan yeni ürünlerini Ocak ayında düzenlenen CES’te sergilemeye başladı.

Ev otomasyonu ve akıllı ev teknolojileri pek çok kişinin iştahını kabartan ve ilgisini çeken bir konu olmasına rağmen Apple’ın neden halen HomeKit’i lanse etmediği halen bir soru işareti. Bu gecikmenin sebebini Apple’ın halen daha hem son kullanıcı hem de geliştirici için gerekli olan altyapının sorunsuz çalışması üzerinde ciddi mesai harcaması olarak görebiliriz. Belki de Apple, üreticilerin HomeKit’e göstermiş oldukları yoğun ilgiye karşın onaylama süreçlerinde yeterince hızlı olamadığı için işi biraz geciktiriyor olabilir.

Haziran 2015’te yapılacak WWDC konferansında yeni lanse edilecek olan ürün ve servisler içerisinde HomeKit’in bulunacağı kesin gibi görünüyor.

HomeKit tam olarak ne yapıyor?
HomeKit, ev otomasyon ekipmanları üreten geliştiricilerin, bu ekipmanları iPhone ve iPad’ler üzerinden kontrol etmelerini sağlayan bir sistem. Oyun geliştiriciler için tasarlanmış SpriteKit, sağlık ekipmanları geliştiriciler için tasarlanmış HealthKit gibi HomeKit için ana hedef tamamen sistem geliştiricileri. Son kullanıcı tarafından bu terimin çok bir önemi yok diyebiliriz. Diğerlerinde olduğu gibi bunda da son kullanıcılar sadece sistemin beraber çalıştığı ürünleri kullanabilecekler. (Nike Fuelband vb)

Geliştiricilerin HomeKit ile ürün geliştirebilmeleri ve bu ürünlerin HomeKit ile uyumlu çalışabilmeleri için mutlaka Apple’ın onay sürecinden geçmeleri (Made For iPhone – MFi) gerekecek.

HomeKit nasıl çalışacak?
HomeKit’i evinizdeki tüm akıllı cihazları yönetebilecek bir platform olarak düşünebilirsiniz. Bu platform üzerinde tüm ekipmanlarınızı “odalar”, “alanlar” veya “sahneler” şeklinde gruplandırabileceksiniz.

“Odalar” grubuna örnek verecek olursak, bir odada bulunan TV, aydınlatma vb elektrikle çalışan tüm cihazları tek bir komut ile açıp, kapatabileceksiniz.

“Alanlar” grubunda ise kurgulamış olduğunuz senaryoya göre evinizin farklı alanlarında bulunan ekipmanları kontrol edebilirsiniz. Örneğin gece saat 23:00 olduğunda salon, koridor ve yatakodasındaki aydınlatmaları kısabilir, ısıtma sisteminizin sıcaklığını azaltabilirsiniz.

“Sahneler” grubunda ise tek bir komut ile ses, müzik ve aydınlatma sisteminizde ani bir değişiklikle evinizi bir parti salonuna çevirebilirsiniz.

İşin içine Siri’yi de dahil ettiğinizde, “Siri, biraz üşüdüm” dediğinizde, Siri sizin için ısıtma sisteminizin derecesini bir miktar arttırarak ısınmanızı sağlayacak.

Evinizdeki eski akıllı sistemler ne olacak?
Evinizde MFi sertifikası olmayan mevcut sistemlerinizin şu an için HomeKit sistemi ile çalışması pek mümkün görünmüyor. Bunun sebebi de Apple’ın piyasadaki ev otomasyonu çözümü sağlayan firmalarla rekabet etmek amacı ile mevcut cihazları desteklememesi olabilir.

Diğer taraftan, yine 2014 Haziran ayındaki WWDC’de Apple’ın bahsetmiş olduğu “bridge” denen ürünle eski ekipmanların yeni sistemle anlaşabilmesi de mümkün olabilecek. Bridge sayesinde 100 farklı cihaza kadar bağlantı desteklenebilecek. Ama yine de bu ürünlerin Apple tarafından onaylanması gerekecek. (cihazların bridge ile olan bağlantıları Bluetooth veya Z-Wave teknolojisi gerçekleştirilebilecek)

HomeKit, Siri ve Apple TV
HomeKit sayesinde Siri ile ışıkları kapayıp açmak, kapıyı kilitlemek, kombiyi açmak kapamak mümkün olabilecek. Ancak bunları yapabilmek için mutlaka evde bulunmanız gerekecek. Evde olmadığınız durumlarda ise yardımınıza Apple TV koşacak.

Şimdi bir de Apple TV mi alacağız? Çok net, evet. iPhone’ununuz Siri aracılığı ile Apple TV’niz ile görüşecek, Apple TV de evinizdeki diğer ekipmanlarla kendi arasında konuşarak, istediğiniz komutu yerine getirecek.

HomeKit ile ilgili yeni güncellemeleri Haziran ayında yapılacak WWDC’de daha detaylı görebileceğiz.