Neden kendime ait bir web sitesi yapmalıyım?

IT yatırımı yapmaktan neden çekiniyoruz?
IT yatırımı yapmaktan neden çekiniyoruz?
24 Haziran 2015
Apple Watch OS2 ile neler değişiyor?
Apple Watch OS2 ile neler değişiyor?
15 Temmuz 2015
Tümünü göster

Neden kendime ait bir web sitesi yapmalıyım?

Neden kendime ait bir web sitesi yapmalıyım?

Neden kendime ait bir web sitesi yapmalıyım?

Günümüzde bir web sitesi oluşturmak oldukça kolay bir süreç. Bir web barındırma hizmeti ve hazır şablonlar kullanarak herhangi bir kodlama bilgisine sahip olmasanız bile içinde pek çok yazı ve fotoğraf barındıran bir web sitesi hazırlayabilirsiniz.

Basit olabilir ama gerekli mi?

Eğer dijital içerik üretiyorsanız veya bir portfolyo sahibiyseniz (fotoğrafçılık, yemek tarifleri vb) bu sorunun cevabı evet olacaktır. Diğer taraftan sadece yaptıklarınızı sergilemekten ziyade eğer yazmayı seviyorsanız, kendinize ait bir web sitesi oluşturmak ve tüm yazılarınızı bu Web sitesi altında toplamak gereklilik konusunda olumlu düşünmenizi sağlayabilir.

Ama zaten Facebook ve Twitter’da yazıyorum!

Kendi web siteniz olduğu zaman yazdığınız yazılara gelen yorumlar sosyal medyadaki gibi çok olmayabilir. İnsanların Facebook’a girme sıklıkları, sizi görmeleri ve cevap vermeleri elbette ki web sitenizi ziyaret etme oranından daha yüksek olacaktır.

Ama unutmayın kendi web sitenizde tüm içeriği uzun uzun ve istediğiniz kadar yazabileceksiniz. Bir diğeri de yazdığınız tüm yazılar derli toplu ve belli kategorilerde hep orada olacaktır.

Nereden başlayacağım?

Öncelikle web sitenizin çalışabilmesi icin gerekli olan şeylerden bahsedelim,

Alan Adı (Domain Name):

www ile başlayan ve .com .net .biz hatta .com.tr uzantısı ile başlayan bir isme ihtiyacınız olacak. Benim tavsiyem isim ve soyisminizi barındıran bir alan adı almanız. Türkiye’de uzantısı .tr ile biten alan adlarını ilk elden www.nic.tr web sitesinden satın alabilirsiniz. www.isminizsoyisminiz.com.tr alan adını alabilmeniz için öncelikle bu alan adının sizden önce başka birine tahsis edilmemiş olması gerekir. www.nic.tr sitesinden istediğiniz alan adının önceden alınıp alınmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer www.isminizsoyisminiz.com.tr alan adınız daha önce başkası tarafından alınmadıysa nic.tr, TC kimlik numaranızla MERNİS üzerinden gerekli kontrolleri gerçekleştirerek bir kaç saat içerisinde alan adınızın onayını verecek ve kredi kartı ile ödemesini yaptıktan sonra alan adı alım işleminizi tamamlamış olacaksınız. Ödemeyi ister bir yıl, ister beş yıl için yapabilirsiniz.

Eğer com.tr uzantısı alamıyorsanız .com .net .biz gibi uzantılardaki alan adlarını da deneyebilirsiniz. tr haricindeki uzantılar için www.godaddy.com, www.turkticaret.net, www.isimtescil.net gibi siteleri de kullanabilirsiniz. nic.tr, sadece alan adı tahsis hizmeti vermektedir. Diğer kayıt siteleri, alan adı ile beraber barındırma hizmeti de satmaktadır.

Barındırma (Hosting):

Alan adını aldıktan sonraki ikinci adımınız mutlaka bir barındırma hizmeti almak olmalı. Web sitenizde paylaşacağınız yazı ve fotoğrafları yükleyeceğiniz bir alana ihtiyacınız olacak. www.godaddy.com, www.hostgator.com, www.turkticaret.net, www.isimtescil.net gibi sitelerden alacağınız aylık veya yıllık ücretlendirme ile çalışan servisler tercih edebilirsiniz. Benim önerim WordPress çalıştırabilecek bir hosting paketi satın almanız olacaktır. Pek çok barındırma firmasında oldukça ekonomik hazır WordPress barındırma paketleri bulabilirsiniz.

Barındırma paketleri ile beraber @isminizsoyisminiz.com.tr  şeklinde mail adreslerine de sahip olursunuz. Posta kutusu sayısı ve kotası almış olduğunuz hizmete göre değişiklik gösterecektir.

Alan Adı ve Barındırma Hizmeti aldıktan ve WordPress kurulumunu tamamlandıktan sonra kendi kullanıcı adı ve parolanız ile giriş yaparak yazılarınızı yazmaya başlayabilirsiniz.

Binlerce ücretli veya ücretsiz WordPress temaları ile web sitenizin görselliğini çok kolay bir şekilde değiştirebilirsiniz. www.themeforest.netwww.templatemonster.com gibi sitelerden bir tema beğenebilirsiniz.

Çeşitli eklentilerle (plugins) web sitenize ek özellikler kazandırabilir, tüm yazılarınıza Facebook, Twitter gibi sosyal medya paylaşım butonları ekleyebilirsiniz.

Böyle bir web sitesinin maliyeti ne kadardır?

En basit konfigürasyonun (ücretsiz WordPress teması kullandığınızı düşünürsek) tahmini başlangıç fiyatı bir yıl için 100-150 TL mertebesinde olacaktır. Görselliğe daha fazla önem verir ve özel temalar tercih eder, daha hızlı bir barındırma hizmeti almak isterseniz bu fiyatın artacağını söylemeye gerek yok sanırım.

Hadi beklemeyin siz de kendinizi veya yaptığınız şeyleri anlatan bir web sitesi kurun.