Apple Watch OS2 ile neler değişiyor?

Neden kendime ait bir web sitesi yapmalıyım?
Neden kendime ait bir web sitesi yapmalıyım?
14 Temmuz 2015
Apple Kablosuz Klavye Kısayolları
Apple Kablosuz Klavye Kısayolları
2 Kasım 2015
Tümünü göster

Apple Watch OS2 ile neler değişiyor?

Apple Watch OS2 ile neler değişiyor?

Apple’ın 24 Nisan 2015’te satışa çıkardığı Apple Watch ile ilgili pek çok inceleme, olumlu veya olumsuz pek çok yorum yazıldı ve paylaşıdı. Apple’ın ekosistemine yeni giren bu ürünün ilk sürümünün (şimdilik yazılımsal olarak) bir takım kabiliyetlerden mahrum olması çok yadırganacak bir durum olmasa gerek.

Bu yazıda Apple Watch özelliklerini anlatmak yerine OS2 güncellemesi ile ne gibi özelliklerin geldiğine kısaca değinmek istiyorum.

Henüz 3 günlük bir Apple Watch kullanıcısı olarak ilk gün OS1’i deneyimleyip, daha sonra dayanamayarak (sadece meraktan) OS2 beta3’ü yükleyip neler gelmiş diye bir bakayım dedim. Apple Watch’u ilk gün kutusundan çıkardığımda sabah saat 06:00 sularıydı ve açıkçası bataryanın ne kadar dolu olduğunu pek hatırlamıyorum. Nitekim öğleden sonra saat 15:00 gibi batarya %10’un altına düştü ve cihazı Power Reserve moda almam gerekti. Power Reserve modunda cihazın tüm özellikleri kapanıyor ve sadece zamanı gösteren standart bir saat oluyor.

Akşam eve gittiğimde bataryayı tamamen şarj edip OS2 beta3 güncellemesine giriştim. Henüz beta3 olan OS2’nin, tahminen 3-4 beta sürümü daha geleceğini düşünmek gerekiyor. Yani bu karşılaşılan sorunlar tam sürüm çıkmadan önce tamamen çözülecektir.

Güncellemeden sonraki deneyimlerim şu şekilde:

Performansta gözle görünür şekilde bir düşüş var. Ekranlararası geçişlerde çok kısa süreli takılmalar olabiliyor. Bazı uygulamaları açarken bir kaç saniye beklemek zorunda kalabiliyorsunuz. Ama bu her zaman olmuyor. Siri konuşmalarınızı biraz geç algılıyor. Özellikle mesajlara yazılı olarak cevap vermek istediğinizde Siri’nin birkaç saniye düşünmesi gerekiyor. Handoff özelliği sayesinde telefona ihtiyaç duymadan gelen aramayı cevaplayıp saat üzerinden konuşabiliyorsunuz. Ancak ses çok geç (3-4 sn) gelip/gidiyor.

 

OS2 ile beraber gelen yeni özelliklere baktığımızda;

  • Size gönderilen maillere Apple Watch üzerinden cevap verebiliyorsunuz. Cevapla dedikten sonra düzgün bir Türkçe ile yazıyı dikte edebiliyorsunuz.
  • Saat ekranlarında (ki buna Watch Faces deniyor) farklı şehirlerin timelapse videolarını arkaplan olarak tanımlayabiliyorsunuz.
  • Şarj durumundayken saati dikey olarak başucunuza koyduğunuzda çalar saat olarak kullanabiliyorsunuz.
  • Time Traveler özelliği sayesinde saat ekranındayken Digital Crown’u iler/geri çevirerek o gün ile ilgili takvim, havadurumu vb bildirimlerinizi saatin ekranında gerçek zamanlıymış gibi takip edebiliyorsunuz.
  • OS1’de tek sayfa olan favori listesini, OS2 ile arttırabiliyorsunuz. Her bir listeye farklı kişiler atayarak bu kişileri gruplandırabiliyorsunuz.
  • “Hey Siri” dediğinizde Siri sizi dinlemeye başlıyor.
  • Siri’den yeni bir eposta yazmasını istediğinizde, bu işlemi Apple Watch ile yapamayacağını ama Handoff sayesinde mail yazma işlemine iPhone’unuzdan devam edebileceğinizi söylüyor.
  • İnternet erişimi iPhone’sun yapılabiliyor. (henüz tam olarak deneyemedim diyebilirim) Normal şartlarda Apple Watch tüm veriyi iPhone’ununuzdan çekiyor. Apple Watch üzerinde BT ve Wi-Fi olmasına rağmen Wi-Fi, OS1 ile efektif olarak kullanamıyor. OS2 sayesinde Apple Watch Wi-Fi ağlara doğrudan bağlanıp veri çekebiliyor.
  • AirPlay sayesinde telefonunuzdaki müzik arşivini kablosuz ağınızda bulunan AirPlay uyumlu cihazlara aktarıp, kontrol edebiliyorsunuz.

IMG_8455 IMG_8454
IMG_8456 IMG_8458
 

“Apple Watch ne işimize yarayacak, ne gerek var ki böyle bir cihaza” diye düşünebilirsiniz ama çok kısa sürede alışkanlık haline gelen Apple Watch şimdiden benim telefonla olan bağımı biraz zayıflattı gibi. Şöyle ki;

  • Gelen tüm uyarıları Apple Watch ekranında görebiliyorum. Telefonu cebimden/çantamdan çıkarmama gerek kalmıyor.
  • Mesaj ve maillere Apple Watch üzerinden cevap verebiliyorum. Şu an için WhatsApp uygulamasında gelen mesaja cevap verme özelliği yok, sadece gelen mesajı görebiliyorsunuz.
  • Bankacılık işlemlerini Apple Watch üzerinden yapabiliyorum. Akbank ve YKB’nin uygulamaları oldukça başarılı diyebilirim. Nakit durumu, nakit akışı gibi bilgilere hemen ulaşabiliyorum.
  • Toplantı trafiğimi Apple Watch üzerinden takip edebiliyorum.
  • FourSquare veya Swarm ile check-in yapabiliyorum :)
  • Instagram paylaşımlarını takip edebiliyorum.

Batarya süresi çok tatmin edici olmasa bile beta3’te bile bir tam gün (yaklaşık 15-16 saat) rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. iPhone olmadan çok efektif kullanamayacağınız Apple Watch bence alışkanlıklarınızı değiştirecek bir ürün.